GALLERIES

    ANALOG FOTOGRAFERING

    Bok för nybörjare

    I den digitala eran har analog fotografering blivit ett konstnärligt hantverk med sitt klassiska utseende. I boken tar den prisbelönta porträtt- och bröllopsfotografen Terese Brandwold på ett lättsamt, personligt och pedagogiskt sätt upp hur du kan börja fotografera med analog film.

    Boken ger dig en guidning i olika filmsorter, hur man ljusmäter, skillnaden mellan digitalt och analogt format, tips kring framkallning, dubbelexponering och mycket mer. Boken vänder sig till dig som vill börja fotografera analogt utan att behöva sköta processen efteråt i mörkerrummet.

    bok analog fotograferingKlicka för att läsa mer och köpa boken

     

    Bok analog fotografering med film

    Jag vill dela med mig av min passion kring analog fotografering – det här är boken som jag önskar att jag själv hade tillgång till när jag stapplande började fotografera analogt igen efter många års uppehåll. Jag har länge älskat filmlooken, det var det som fick mig att gå över till och bli en “hybrid fotograf”. Den tidlösa känslan, fantastiska färgerna (och hudtoner!) och arbetsprocessen är väldigt speciell vid analog fotografering med film. När du får tillbaka dina första scans från labbet så kommer du att förstå vad jag menar. Denna bok vänder sig till dig som är nyfiken på den analoga världen. Jag hoppas att du kommer känna ett förälskat lyckorus precis som jag gjorde och fortfarande gör. Det är något speciellt med film och analoga kameror och dess arbetssätt. Låt oss tillsammans bevara denna fantastiska konstform.

    Idag fylls våra mobiltelefoner med mängder av bilder, på våra barn, på vad vi äter, på resmålen vi besöker. Vi smattrar av mängder av bilder i hopp om att någon ska bli bra innan vi sätter på ett filter, publicerar den på våra sociala medier och sedan glöms de bort, i havet av bilder. Även med våra digitala systemkameror med enorma tekniska möjligheter är vi vana vid att hafsa fram resultat, kontrollera i efterhand och ta några extra bilder, för sakens skull.

    I vår digitala era ligger det något av ett romantastiskt skimmer över analog fotografering. Intresset för film växer hela tiden. Fotografer pratar om korn, känsla och ”looken” film ger. Gräver man lite på ytan så är det något mer, något djupare. Känslan av att sakta ner, känna mer och att vara begränsad skapar någonting hos fotografen. Den digitala vågen har medfört ett stort produktfokus, det finns en uppsjö av tillbehör och de digitala kamerorna fortsätter att utvecklas gällande snabbhet, megapixlar och möjligheter. Filmkamerorna däremot, fungerar lika bra nu som då de producerades på 1900-talet.

    Kontrasterna, det dynamiska omfånget, färgerna, kornet, mjukheten – det är svårt att replikera detta i de digitala bildfilerna. Kanske är det mest avgörandet ändå det som uppstår på plats när fotografen fotograferar analogt istället för digitalt. När man tvingas sakta ner, känna efter, planera, ställa in allt manuellt utan möjlighet att kontrollera bilden efteråt utan istället lita på sin magkänsla – kanske är det då den verkliga magin uppstår. När fotografen är fotograf och lägger all sin tid på själva skapandet och inte i efterbearbetningen efteråt.

    NYHET: ANALOG FOTOGRAFERING FÖR NYBÖRJARE

    Boken ger dig en guidning i olika filmsorter, hur man ljusmäter, skillnaden mellan digitalt och analogt format, tips kring framkallning, dubbelexponering och mycket mer.