Er bröllopsdag i bilder

 

Jag får många frågor kring vad man ska tänka på inför sin fotografering, när är bästa ljuset, behöver man fota familjebilder och rekommenderar jag first look?
Här delar jag med mig av mina bästa tips för att ni ska känna er förberedda så ni kan fokusera till 100% på varandra under bröllopsdagen.

 

Pirriga förberedelser

Både jag som fotograf och den som gör hår och make, oavsett om det är en proffesionell stylist eller din bästa väninna, är beroende av fint ljus för att kunna prestera på topp. Om möjligt, välj därför en plats framför ett stort fönster för bästa insläpp av dagsljus.

Ha gärna era ringar, inbjudningskort (även meny etc om ni har sådant, alla trycksaker ni har tagit fram i samband med bröllopet) och eventuellt övriga fina detaljer ni vill ha fotograferade. Det är ofta fint att göra ett stilleben av bukett, parfym, skor, underkläderna osv. Kanske en vacker galge till klänningen innan den kläs på. De detaljer ni har valt ut för dagen helt enkelt. Jag har ringaskar och andra detaljer men du får gärna ta med vackra saker som betyder mycket för dig. Det kan vara ett åldrat foto på en nära anhörig som inte längre finns med er, en vacker parfymflaska, en vacker bricka. Be gärna floristen om lite extra band och blommor att ha till stylingen.

Om ni gör i ordning er på olika platser, synka gärna när respektive påklädning sker så jag hinner fota båda era förberedelsestunder. Den eller de som hjälper bruden att sätta på sig sin klänning bör vara helt färdig (hår, make, kläder) innan påklädningen av bruden sker för mest smickrande bilder.

 

Ska vi köra en first look?

Detta är något jag rekommenderar alla mina par, då det är ett så himla roligt (och spännande!) moment på bröllopsdagen. Att få se sin blivande make/fru för första gången i bröllopskläder är en speciell känsla och många uppskattar att ha detta förevigat. Men det är er dag och det allra viktigaste är att det känns rätt för er.

 

Porträtten

Porträttfotograferingen är en sett till tiden liten del av er bröllopsdag men något som får stor betydelse för dom flesta i efterhand. Denna del på dagen är den del då jag styr och poserar er på de utvalda bakgrunderna som har vackrast miljö och finast ljus.

Just ljuset och att porträtten känns naturliga är något många återkommer till gällande mina bilder och det är dom två faktorerna jag lägger mest vikt på. När vi har tagit de klassiska porträtten (så att farmor blir nöjd:) så eftersträvar jag att ni får en mysig stund tillsammans under porträttfotograferingen som resulterar i mysiga kärleksfulla bilder. Övriga tiden på dagen fotograferar jag mångt och mycket dokumentärt.

Före eller efter vigseln? Båda har sina fördelar, före så är hår och make allra snyggast när det är nygjort (och inga eventuella tårar har runnit nedför kinderna) och ni känner er inte stressade för att gästerna står och väntar på att få träffa er på minglet. Efter vigseln så har nervositet släppt för de allra flesta och man kan känna sig mer bekväm under fotograferingen. Verkligen en smaksak, välj det ni tycker passar bäst in i ert tidsschema.

 

Vigsel

Under vigseln är ni som brudpar i största fokus men jag brukar om möjligt fota gästerna också. En pappa som torkar bort en tår, ett barn som gäspar uttråkat, en mormor som är så stolt. Vigselakten, kyrklig eller borgerlig, innebär ofta mycket känslor för många, inte bara brudparet och det är underbart när man lyckad fånga dessa.

Om ni gifter er i kyrka finns det ibland restriktioner. Prata gärna med prästen eller vigselförrättaren att ni planerat att ha med er en fotograf, så att det inte uppstår några frågetecken väl på plats. Jag försöker alltid vara så smidig och tyst jag kan under vigselakten och respektera den akt som pågår.

Vill varmt rekommendera er att ha en så kallat unplugged ceremony. Det innebär att ni ber att prästen eller någon i ert brudfölje innan vigseln ber era gäster att inte använda kamera eller telefon. Selfies i all ära men de där genuina uttrycken tenderar att försvinna den sekund som folk förlorar sig själva i sina sociala medier. Förutom att era bilder blir finare utan smartphoneskärmar i förgrunden, så möts ni av genuina ansiktsuttryck och får helt närvarande gäster. Efter bröllopet så får ni en länk till ett bildspel som ni kan dela med era gäster så att de på så vis får ta del av alla bilder. Vill ni ha det bästa av två världar så har ni en unplugged ceremony och en plugged-in reception, det vill säga att era gäster är välkomna att fota och dela bilder med er under hela dagen utom under just ceremonin.

 

Låt festen börja – mingel, middag och dans

Här kommer gästerna in i bilden! Jag vill fånga den uppslupna känslan, de tårfyllda talen, asgarven vid borden och fuldansen på dansgolvet.

Jag brukar alltid be om att få sitta för mig själv, inte bland gästerna (av den enkla anledningen att jag inte blir en trevlig bordsgranne som springer upp hela tiden) samt bli serverad maten sist av alla, på så vis hinner jag gå runt och fota er och era gäster när tallrikarna fortfarande är fulla. Om ni har toastmaster/toastmadame får de gärna hålla mig underrättad i schemat, så ingen överrraskning uppstår precis medan jag har en kort toalettpaus.

Många uppskattar att få detalj- och överblicksbilder på den fina middagslokalen och dukningen, detta ordnar jag gärna om ni ger mig tillgång till den 15 minuter innan gästerna slår sig ner. En annan höjdare om det är fint väder är att smita ut 15 minuter under middagen för att ta några fina motljusbilder när solen går ner.

Grupp- och familjebilder

Att fotografera grupp- och familjebilderna kan upplevas som ett av de stressigaste tillfällena under dagen. Jag vet hur viktiga dom är, inte minst över tid, och lägger därför stor vikt vid att de ska gå smidigt, för ju längre tid familjeporträtten tar, desto mindre tid får ni över till annat. Här hittar ni tips angående just detta.