Fota analogt

Fota analogt

Den kompletta boken för alla som vill börja fota analogt

Fota analogt har med sitt klassiska utseende blivit ett konstnärligt hantverk. I boken tar den prisbelönta porträtt- och bröllopsfotografen Terese Brandwold på ett lättsamt och personligt sätt upp hur du kan börja fotografera med analog film. Boken är skriven på ett pedagogiskt, enkelt sätt och passar dig som vill sätta igång direkt utan att behöva grotta ner dig alltför djupt i tekniska termer.

Boken ger dig en guidning i allt du behöver veta för att börja fotografera analogt. Vanliga misstag, hur man ljusmäter, olika filmsorter, skillnaden mellan digitalt och analogt format, tips kring framkallning, hur man fotograferar med blixt, dubbelexponering och mycket mer. Boken är fullpackad av tips och vackra bilder som visar dig hur du kan skapa fotografierna du alltid drömt om. Boken vänder sig till dig som vill börja fotografera analogt utan att behöva sköta processen efteråt i mörkerrummet.

Fotografera analogt med film

Kontrasterna, det dynamiska omfånget, färgerna, kornet, mjukheten – det är svårt att replikera detta i de digitala bildfilerna. Kanske är det mest avgörandet ändå det som uppstår på plats när fotografen fotograferar analogt istället för digitalt. När man tvingas sakta ner, känna efter, planera, ställa in allt manuellt utan möjlighet att kontrollera bilden efteråt utan istället lita på sin magkänsla – kanske är det då den verkliga magin uppstår. När fotografen är fotograf och lägger all sin tid på själva skapandet och inte i efterbearbetningen efteråt.

Fota analogt

Jag vill dela med mig av min passion kring analog fotografering – det här är boken som jag önskar att jag själv hade tillgång till när jag stapplande började fotografera analogt igen efter många års uppehåll. Jag har länge älskat filmlooken, det var det som fick mig att gå över till och bli en “hybrid fotograf”. Den tidlösa känslan, fantastiska färgerna (och hudtoner!) och arbetsprocessen är väldigt speciell vid analog fotografering med film.

När du får tillbaka dina första scans från labbet så kommer du att förstå vad jag menar. Denna bok vänder sig till dig som är nyfiken på den analoga världen. Jag hoppas att du kommer känna ett förälskat lyckorus precis som jag gjorde och fortfarande gör. Det är något speciellt med film och analoga kameror och dess arbetssätt. Låt oss tillsammans bevara denna fantastiska konstform.

Fota analogt

Bok: Analogt foto

I vår digitala era ligger det något av ett romantastiskt skimmer över analog fotografering. Intresset för film växer hela tiden. Fotografer pratar om korn, känsla och ”looken” film ger. Gräver man lite på ytan så är det något mer, något djupare. Känslan av att sakta ner, känna mer och att vara begränsad skapar någonting hos fotografen. Den digitala vågen har medfört ett stort produktfokus, det finns en uppsjö av tillbehör och de digitala kamerorna fortsätter att utvecklas gällande snabbhet, megapixlar och möjligheter. Filmkamerorna däremot, fungerar lika bra nu som då de producerades på 1900-talet.

Fota analogt: ANALOG FOTOGRAFERING FÖR NYBÖRJARE

Boken ger dig en guidning i allt du behöver veta för att börja fotografera analogt och fullpackad av tips och vackra bilder som visar dig hur du kan skapa fotografierna du alltid drömt om.

Köp boken här. Här finns den på engelska.