GALLERIES

    Borgerlig eller kyrklig vigsel

    Kyrklig vigsel
    Borgerlig eller kyrklig vigsel

    Borgerlig eller kyrklig vigsel, hur skiljer de sig åt och hur kan man lägga upp dom? En vanlig fråga som många brudpar har. Något som jag tror att många inte vet är exempelvis att man kan ha en kyrklig vigsel utomhus. En kyrklig vigsel behöver alltså inte vara i kyrkan. Andra faktorer som spelar in när ni väljer om ni ska ha en borgerlig eller kyrklig vigsel kan vara religion, personlighet och tradition.

     


    Kyrklig vigsel

    För att gifta er kyrkligt räcker det med att en utav er är medlem i Svenska Kyrkan. Vigseln kostar ingenting, utan det ingår i medlemskapet. Många församlingar godkänner att ni har med en egen präst till kyrkan, så länge den prästen har vigselrätt. På så sätt kan ni få den präst ni önskar, förutsatt att denne vill utföra vigsel i annan kyrka än den församligen den tillhör. Man kan till exempel också ha en kyrklig vigsel utomhus, exempelvis på en plats som betyder mycket för er, vid vattnet eller i en trädgård. Fråga er präst om den kan tillgodose era önskemål på plats och upplägg.

    Innan en kyrklig vigsel träffar ni prästen, alternativt tar planeringen över telefonen. Ni går igenom upplägget för vigseln, bestämmer vilka psalmer och böner ni vill ha. Sedan är också vanligt att prästen vill lära känna er lite, för att kunna få en personlig touch på er vigsel.

     

    Borgerlig eller kyrklig vigsel

    Så går en kyrklig vigsel till

    Om ni vill gifta er i en kyrka så blir det en kyrklig vigsel, där ni mottar Guds välsignelse till äktenskapet. Kyrklig vigsel innebär att det andliga och religösa tar en självklart plats under vigselakten. Det finns flera delar i en vigselgudstjänst som har obligatoriska moment. Ni avger löften till varandra, samtycket med sitt ‘ja’ är en viktig del. Paret bekräftas som äkta makar för att sedan följas av de psalmer ni har valt och böner. Prästen ber för brudparet och välsignar dem.

     


    Gå in tillsammans i kyrkan eller inte?

    Den svenska traditionen är att paret går in tillsammans i kyrkan, till sin vigsel. Detta för att symbolisera jämlikhet och samtycke. Många kvinnor vill gå in med sin pappa, vilket en del tycker är förlegat. Personligen tycker jag att det är väldigt fint och jag skulle bortse från äldre synsätt och istället se det som om att man har en person man tycker väldigt mycket om med sig in till sin vigsel. Oavsett vem man går in med, så utgå från er personliga känsla innan så kommer det bli väldigt fint och känslosamt för er. Diskutera igenom det så att det känns bra för er båda.

     

    Vigsel i kyrka

    Borgerlig vigsel

    De som inte är troende kan istället välja att ha en borgerlig vigsel. En vanlig fördom är att borgerliga vigslar alltid är korta men det behöver inte vara så, utan här kan ni välja upplägg precis som ni själva vill. Gifter man sig i stadshus däremot så må vigslarna vara korta men om ni väljer att ha en borgerlig vigsel i samband med firande tillsammans med era nära och kära kan ni välja längd själva. Musik, textuppläsning, löften till varandra. Likväl som en borgerlig vigsel kan innebära en två minuter lång ceremoni med enbart två vittnen och ni själva i era vanliga klädsel. Er fantasi sätter ramarna!

     

    Borgerlig vigsel

    Borgerlig eller kyrklig vigselFörberedelser bröllop

    Boka mig som bröllopsfotograf

    Jag är yrkesverksam porträtt- och bröllopsfotograf, har fotograferat bröllop sedan 2008. Innehar Gesäll- och Mästarbrev i fotografyrket, certifierad av Federation of European Photographers, nominerad till Europas bästa bröllopsfotograf. Jag innehar ett flertal hederspris och bronspoäng från SM i porträttfotografering och har blivit publicerad på flertalet internationella bloggar. Intresserad av att veta mer om mina bröllopspaket? Klicka här för att läsa mer om vad jag erbjuder och vad som ingår. Här hittar ni min engelska hemsida.

    PREV. ITEM NEXT ITEM

    BRÖLLOP- OCH PORTRÄTTFOTOGRAF

    Studio i Täby, Stockholm

    Bröllopsfotograf Stockholm

    Prisbelönt fotograf med Gesäll- och Mästarbrev i fotografyrket. Baserad i Täby, norr om Stockholm. Om du som jag älskar pastellfärger, motljus och stilren design är vi en bra match. Jag fotograferar på analog film som ger fantastiska hudtoner, tidlöst utseende och vackert korn.


    Mer om mig.


    Nyhetsbrev
    Bröllopsfotograf Stockholm Mitt första bröllop fotograferade jag 2008. Varje år fotograferar jag ett mycket begränsat antal bröllop varje år för att kunna ge mina par bäst tänkbara service. Förbered dig på att känna dig avslappnad framför min kamera eftersom det är det som de flesta av mina kunder säger i sina recensioner.

    Mer info om bröllopsfotografering.

    En mysig och rolig stund tillsammans. Bus och skratt skapar tillsammans vackra fotografier från dina barns barndom och fångar alla deras små egenheter. Alla åldrar och alla årstider har sin charm.

    Mer info om barn- och familjefotografering.

    Följ mig på Instagram
    @brandwold

    Kategorier