Familjefotograf Stockholm

30 april, 2023

För två år sedan införde jag en tradition i vår familj, nämligen en familjefotografering. Vi bor alla inom 5 minuters bilavstånd till varandra så vi umgås ofta och flitigt, men att få ihop allas schema samtidigt för en dag tillsammans är inte alltid helt lätt rent logitistikmässigt. Särskilt inte sedan det till årets fotografering kommer vara 4 småbarn med, där sov- och matklockor ska synkas. I detta blogginlägg tänkte jag dela med mig av några tips, vad jag har lärt mig längst med vägen. Jag har arbetat som familjefotograf i Stockholm över 10 år, men att själv vara med gör att man tänker på lite andra detaljer.

Familjefotograf Stockholm

Boka upp i tid och avsätt tid

Vi har alla ganska hektiska scheman, det är barn, hus, jobb och fritidsaktiviteter som ska hinnas med. Med det i åtanke har vi bokat upp två datum i god tid i förväg, för när våren väl kommer kan det vara en utmaning att hitta två datum som fungerar i maj. Mitt varmaste tips, som jag också brukar förmedla till mina kunder, är att avsätta hela dagen. Om inte för fotograferingen, så för er upplevelses skull. Ta en lugn morgon och ha inte aktiviteter inbokade direkt efteråt. Ha med er en picnicfilt och nånting gott att äta och dricka, kanske såpbubblor, flyga drake, spela kubb eller en fotboll för att koppla bort omvärlden och umgås tillsammans utan andra åtaganden. Känner du dig obekväm att vara med på bild? Jag har skrivit ett blogginlägg varför jag uppmuntrar alla att vara med på bilder med sina barn.

Saker som kan vara bra att ha med sig till sin familjefotografering

  • Extra kläder (vid gräsfläckar, spilld dricka, skynkliga plagg)
  • Näsdukar till snoriga barnnäsor och våtservetter till smutsiga händer
  • Picnic (ljus, neutral färg)
  • Valfria snacks så ingen, stora eller små, blir hangry 🙂

Tänk tidlöst

Planera er outfit i god tid innan, så ingen blir stressad. Ha gärna lager på lager och lämna de färgglada vinterjackorna hemma. Bestäm gärna ett färgtema, jag brukar alltid rekommendera ljusa, enfärgade plagg. Detta gäller även picnicfilten, ifall ni vill ha den förevigad (som synes på bilden är det något jag lärde mig denna fotografering inför framtiden). Utöver klädtips så brukar jag också påminna om att inte ha iögonfallande solglasögon, klockor eller annat på sig. Kom också ihåg att ta ut snusdosor, mobiler, nycklar ur fickorna.

Glöm inte gruppfoton

Jag älskar dessa bilder som vi tog för två år sedan. Det var vår första familjefotografering tillsammans och startskottet på en årlig tradition. Det känns så fint att följa brorsbarnen som växer så otroligt fort. Vad som också känns otroligt värdefullt är att ha fina foton på mina föräldrar, både själva och tillsammans med sina barnbarn. Det jag har lärt mig från vår första fotografering är att ha fler gruppbilder, på oss syskon, på hela familjen tillsammans etc. En idé kan vara att skriva upp vilka konstellationer ni vill fotografera, ifall det är många olika. På årets fotografering kommer jag också säkerställa att Oskar och jag får vara med på några fler bilder än de som hetsfotograferades i slutet av picnicen när alla ville hem 😉

Välj plats för er familjefotografering

Vårens fotografering sker på min favoritplats i Vallentuna, en härlig skogsdunge med björkar och mycket ljusinsläpp. Vi har valt en ny plats för varje fotografering/familjedag. Bilderna från denna fotografering är från en park inne i Stockholm, förra året var vi i en blommande äppelpark och förra hösten fotograferade vi och grillade korv i en park i Sollentuna fylld med sprakande höstlöv. Efter fotograferingarna så delar jag det digitala albumet med alla i familjen och beställer fysiska album till alla. Det är så lätt att bilderna bara blir liggandes på datorn men jag (och barnen!) älskar att bläddra i fysiska album.

Familjefotograf StockholmFamiljefotograf StockholmFamiljefotograf StockholmFamiljefotograf Stockholm

FAMILJEFOTOGRAF STOCKHOLM

Boka er egna familjefotografering

bland vitsipporna i vårsolen

Vill ni också ha fina porträtt tillsammans på er familj? Jag rekommenderar varmt att vara utomhus nu när våren anländer till Stockholm men ni kan också välja att fotograferas i studion. Jag har byggt upp flera miljöer som ger en avslappnad hemma-hos-känsla till er bebisfotografering, där färgerna går i sobra, stilrena toner och ljuset alltid är perfekt.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

SHARE THIS STORY