Bröllopsporträtt

8 november, 2020

Bröllopsporträtt är en viktig del för många brudpar och med all rätt. Utöver er bröllopsberättelse med bilderna som berättar er historia, så får bröllopsporträtten ofta stort fokus. Inte minst efteråt, när man vill framkalla bilder från sitt bröllop och sätta upp på väggen. I detta blogginlägg ger jag min syn och mina tips hur ni kan skapa förutsättningar för att få fina bröllopsporträtt.

Bröllopsporträtt före eller efter vigseln

En av de vanligaste frågorna jag får under konsultation med mina brudpar är huruvida man ska ta bröllopsporträtten före eller efter vigseln. Det finns inget rätt eller fel, men det finns för- och nackdelar med båda. Om möjligt, rekommenderar jag att fotografera porträtten före vigseln. Hår och makeup är helt nygjort och därmed sitt allra finaste. Tårar, kramar och vind har tendens att sätta spår, så väljer ni att ta era bröllopsporträtt efter vigseln kan det vara fint att lägga in några minuters piff i schemat innan fotograferingen.

Nästa faktor är nervositet. En del tycker det känns skönare att fotografera bröllopsporträtten efter vigseln, då man är mer avslappnad (och sådär upprymd och galet kär!). Om ni väljer att inte se varandra innan vigseln så behöver porträttfotograferingen efteråt av förklarliga skäl. Planera gärna vad gästerna ska underhållas med under tiden, så slipper ni känna er stressade tillbaka.

 

Bröllopsporträtt

Vilka fotografier är viktiga för er?

När jag fotograferar bröllopsporträtt så brukar jag ta både individuella och gemensamma porträtt. Utöver mysiga, intima, varma fotografier tillsammans så brukar jag ta klassiska porträtt. Många brudpar säger att de inte vill ha uppställda bilder, men min erfarenhet är att de ofta hamnar på tackkort till slut (och de blir definitivt mor- och farföräldrars favoriter!). Utöver alla porträtt på er tillsammans, så har vi under porträttsessionen chans att ta individuella porträtt på er. Att få porträttera er när ni är som allra finast, i hår och med detaljer som ni har spenderat mycket tid att välja, är ett måste.

 

När är det finast ljus för bröllopsporträtt?

De flesta tar sina bröllopsporträtt när solen står som högst, om man gifter sig under sommaren. Stark sol ger skarpa skuggor och ett hårt ljus. När jag fotograferar bröllopsporträtt dagtid under sommarmånaderna letar jag alltid efter så kallad open shade. Det innebär att jag söker skugga, för att få ett jämnt, mjukt ljus. Det kan vara i närheten av en byggnad eller stora träd. Motljus eller inomhus nära stora fönster räddar också porträtten vid hårt ljus. Har ni möjlighet, så lägg gärna in tid för att ta porträtt under golden hour, ungefär en timme innan solnedgång. Då är ljuset varmt, mjukt och ger underbart fint motljus. Att få smita iväg själva en stund under en intensiv middag och få rå om varandra själva är bara ett extra stort plus!

 

Bröllopsporträtt

Vi har en Pinterest lista…

Det är lätt att fastna i alla ljuvliga porträtt från Pinterest. Mitt tips är att inte ta med en lång lista på poser, risken är stor att ni fastnar i att försöka efterhärma någon annan. Diskutera gärna med er bröllopsfotograf i god tid vilka porträtt som är extra viktiga för er, men stirra er inte blind på vissa poser. Plats, årstid, kroppstyp, längd, klädsel och inte minst – hur ni är och umgås tillsammans, ska i mitt tycke ligga till grund hur era porträtt ska utformas. Så skippa listan och lita på er fotograf för att istället koncentrera er på att få en härlig stund tillsammans. Porträttfotograferingen är ofta den enda tid under dagen som ni är helt ensamma, ta vara på den tiden och berätta för din partner hur fantastisk den är.

 

Hur många platser kan man fota bröllopsporträtt på?

Ju fler platser ni väljer, desto mer tid går åt, så det är svårt att ge ett allmänt råd på denna fråga. Fundera gärna på platser i god tid och om ni har möjlighet så åk dit under samma årstid och klockslag som ni vill ta era porträtt. På så vis får ni chansen att se hur ljuset faller och hur miljön ser ut just då. Mitt tips är att välja era platser med omsorg. Om möjligt, välj en plats som har stor variation på gångavstånd. På så vis slipper ni stressa runt med bil till olika platser, utan kan istället lägga den tiden på att ha en avslappnad stund tillsammans. 1-3 platser är lagom, om de ligger nära varandra.

 

Hur mycket tid ska man avsätta för bröllopsporträtt?

Hur mycket tid som går åt hör ihop med hur många platser ni väljer för era bröllopsporträtt samt hur mycket tid ni kan avsätta. Ju mer tid, desto mer variation på porträtt. Några generella riktlinjer: för familjeporträtt och brudföljet rekommenderar jag 30 minuter vardera och för era porträtt rekommenderar jag 60-90 minuter, exkl. eventuella transporter.

 

Bröllopsporträtt

Tips på vägen för vackra bröllopsporträtt

  • Diskutera porträtten, upplägget och tiden med er bröllopsfotograf i förväg
  • Slappna av, koncentrera er på varandra och ha en mysig stund tillsammans
  • Känner ni er osäkra? Boka en engagement session med er fotograf för att förbereda er

 

Boka mig som bröllopsfotograf

Jag är yrkesverksam porträtt- och bröllopsfotograf, har fotograferat bröllop sedan 2008. Innehar Gesäll- och Mästarbrev i fotografyrket, certifierad av Federation of European Photographers, nominerad till Europas bästa bröllopsfotograf, innehar ett flertal hederspris och bronspoäng från SM i porträttfotografering och har blivit publicerad på flertalet internationella bloggar.

Intresserad av att veta mer om mina bröllopspaket? Klicka här för att läsa mer om vad jag erbjuder och vad som ingårHär hittar ni min engelska hemsida.

DELA DETTA INLÄGG

Brandwold

15 års erfarenhet

Om du som jag älskar pastellfärger, motljus och stilren design är vi en bra match. Yrkesverksam fotograf sedan 15 år, med studio i Täby, Stockholm. Innehar Gesäll- och Mästarbrev i Fotografyrket. Jag fotograferar alla typer av porträtt, främst bröllop och barn. ​​​​​​​​​Om du som jag älskar pastellfärger, motljus och stilren design är vi en bra match. Jag älskar att arbeta med min passion och gör mitt yttersta för att ni ska få porträtt som håller över generationer och lämnar avtryck. Jag fotograferar både digitalt och på analog film som ger fantastiska hudtoner, tidlöst utseende och vackert korn.

LÄR KÄNNA MIG